Leijonalaakson foorumi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kuva hahmollesi?

Siirry alas

Kuva hahmollesi? Empty Kuva hahmollesi?

Viesti  Jewell lähetetty Su Tammi 11, 2015 2:06 pm

Tässä ketjussa ilmoitat kuvan, jonka itsellesi haluat. Kuvia voi etsiä itsenäisesti erilaisista luvallisista paikoista, kuten flickristä (lue tarkemmin alhaalta). Ilmoita kuvan osoite tähän topiciin ja se lisätään kaappiisi esittelyyn. Katsothan, ettei kukaan muu käytä samaa kuvaa kuin sinä!

Jos et ole varma kuvan luvallisuudesta, älä käytä sitä!(!!)

Mikä tekijänoikeus?
Tekijänoikeus on tekijän lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa. Tarkemmin sanottuna tekijänoikeus on joukko sääntöjä, jotka määrittelevät oikeudenomistajan yksinoikeuden määrätä teoksen kappaleenvalmistamisesta ja yleisön saataville saattamisesta sekä tämän yksinoikeuden poikkeukset eli tekijänoikeuden rajoitukset. - Wikipedia
Jokaisella kuvalla (ja tarinalla) on siis tekijänoikeus eli copyright. Yleisesti tekijänoikeus kieltää kuvien kopioimisen ilman lupaa tai jos vaadittuja oikeuksia ei ole toteutettu. Näitä ovat lähes aina tekijänoikeuden tunnustaminen, joka tarkoittaa usein kuvan läheisyyteen pantavaa merkintää, jossa käy ilmi kuka on kyseisen teoksen luonut. Tekijänoikeus myös rajoittaa muiden toimesta johtuvaa levittämistä, muokkaamista tai taloudellista hyötykäyttöä. Jos et tiedä kuvan tekijänoikeuksia, älä koskaan käytä sitä!

Virtuaalimaailmassa tekijänoikeuksista on kiistoja vähän väliä. Suurin osa johtuu sellaisesta luvattomasta käytöstä, josta ei olla oltu tietoisia. Toisten tekstien kopiointi on erittäin rumaa eikä lainkaan sallittavaa. Kuvien kopioimiseen on myös vapaasti kopioitavien sivustoja, joilta löytyy kuvia ilmaiseksi ilman vastapalvelusta. Tekijänoikeudet on kuitenkin aina tärkeää ilmaista selkeästi.

Tekijänoikeuksien merkitseminen on tärkeää niitä vaadittaessa. Usein siitä mainitaan kuvan välittömässä läheisyydessä tai jossain muualla sivulla, josta se on helppo nähdä. Tekstistä täytyy käydä hyvin selväksi kenen kuva on kyseessä. Jokaisella tekijällä on myös on tapansa merkitä. Minun ottamissani muilla talleilla olevissa kuvissa lukee tekijänoikeuksissa Jewell, mutta monet käyttävät VRL-profiilejaan ja jotkut haluavat myös sähköpostinsa linkitettävän. Ulkomaisten kuvien tarjoajien tekijänoikeudet on aivan yhtä tärkeitä ja niistä täytyy olla varma.

© tarkoittaa yhtä kuin copryight.

Esimerkkejä:

Kuva hahmollesi? Oonavarsa1

Kuvan on ottanut flickrin käyttäjä smerikal, joten tekijänoikeus voidaan merkitä seuraavin tavoin:

© smerikal, flickr.com, CC BY-SA 2.0
Kuvan on ottanut smerikal, flickr.com, CC BY-SA 2.0

Lue Flickristä ja Creative Commonsin lisensseistä alempaa!

Kuva hahmollesi? Kuvaajaeihaluanimeaumlaumlnmainittavan

Tässä tapauksessa kuva on vapaasti kopioitavien sivustolta, joiden ylläpitäjä ei halua nimeään mainittavan. Tämän vuoksi copyright voidaan merkata seuraavilla tavoilla:

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Kuvan ottaja ei halua nimeään mainittavan.

Tässäkin tilanteessa kuvaaja on kuitenkin mainittava!

Kuva hahmollesi? Sh50b

Tämän kuvan ottaja on asettanut selkeät rajat kuvan käytölle. Kuvaaja antaa vapaat kädet muokata kuviaan, mutta niitä ei saa väittää itseotetuiksi, kuvia ei saa suoralinkittä (lue alempaa) ja sivusto täytyy linkittää. Tapa on siis:

© AK
Kuvan on ottanut  AK, kiitos!

Muistathan, että tekijänoikeuden rikkominen on rangaistava rikos.

Suoralinkitys
Suoralinkitys on ongelma, jota monet eivät edes tajua tekevänsä. Se tarkoittaa suoraan kuvan linkittämistä suoraan alkuperäisestä osoitteesta tallentamatta sitä välissä omalle kotisivu- tai kuvapalveluun. Suoralinkitys on lähes aina kiellettyä, koska se ruuhkauttaa palvelinta eikä sivuston, johon kuva on suoralinkitetty, ylläpitäjä pysty vaikuttamaan, milloin kuva poistetaan tai sitä muokataan.

Lue suoralinkityksestä kattavammin Virtuaaliwikistä!

Mistä tiedän flickrin kuvan olevan kopioitavissa?
Flickrin kuvien käyttöoikeudet löydät kuvan alta. Kuva voi olla All rights reserved, jolloin sitä ei saa käyttää tai Some rights reserved, jolloin se on kopioitavissa tietyin ehdoin. Klikatessasi Some rights reservedin tekstiä, aukeaa lisenssi. Kuvan täytyy olla jaettavissa (share) ja muokattavissa (adapt).

Voit helpottaa kopioitavien kuvien hakua seuraavalla tavalla: kun olet kirjoittanut hakusanasi flickrin etusivulle ja painanut hakua, voit klikata näkymästä oikeasta kulmasta Advanced Search. Aukeaa sivu, jossa voit rajata hakua. Hakusanasi pitäisi lukea valmiiksi. Rullaa sivun loppuun ja paina "Only search within Creative Commons-licensed content". Tämän jälkeen paina "Find content to modify, adapt, or build upon". Nyt voit hakea muokattavissa olevia kuvia jo valmiiksi.

Hyviä kuvasivuja
https://www.flickr.com/photos/badjonni/
https://www.flickr.com/photos/giuliasphotography/
https://www.flickr.com/photos/boomerangtantan/
https://www.flickr.com/photos/rhaarmans/
https://www.flickr.com/photos/tackshots/
https://www.flickr.com/photos/slowlyinhale/
https://www.flickr.com/photos/equinelovexo/
https://www.flickr.com/photos/am1974/ (kivoja hevoskansioita)
http://pixabay.com/

Muistathan tarkistaa kuvasta tekijänoikeuden! Vaikka henkilön jokin kuva olisi sallittu kopioitavaksi, ei välttämättä toinen ole.

Minulla on myös kuvalupia useisiin paikkoihin, joten kysy rohkeasti, jos haluat minun etsivän kuvaasi.


Viimeinen muokkaaja, Jewell pvm To Huhti 23, 2015 11:22 pm, muokattu 2 kertaa
Jewell
Jewell
Tallin omistaja
Tallin omistaja

Viestien lukumäärä : 561
Join date : 04.02.2013
Ikä : 32
Paikkakunta : Räpäkkö

https://leijis.palstani.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Kuva hahmollesi? Empty Vs: Kuva hahmollesi?

Viesti  Jewell lähetetty Pe Helmi 27, 2015 1:25 pm

Hei nyt oikeasti kaikki lukekaa tämä sivu. Kaikkea tätä asiaa tekijänoikeuksista ja muista ei ole kirjoitettu huvikseen! Olen korjannut jo niin monen tekijänoikeuksia ja lähettänyt monta viestiä kuvistanne, että olisi aika oikeasti katsoa mistä niitä kuvia otetaan. Jos tämän sivun kuvista ei oikeasti löydy mitään kivaa, ottakaa yhteyttä muhun yksärillä ja lupaan tehdä kaikkeni kivan kuvan etsimiseksi.

Tsekatkaa myös yksityisviestinne! Ne jäävät helposti huomaamatta, koska vaikka olen asetuksissa määrännyt, että sivulle aukeaa pop-up uudesta yksityisviestistä, ei foorumi sitä tee. Tiedä sitten miksi.

_________________
THERE ARE FAR, FAR BETTER THINGS AHEAD THAN ANY WE LEAVE BEHIND
C.S. Lewis


avatar © Daniela S. Nassetti CC BY-NC-ND 2.0 (flickr.com)
Jewell
Jewell
Tallin omistaja
Tallin omistaja

Viestien lukumäärä : 561
Join date : 04.02.2013
Ikä : 32
Paikkakunta : Räpäkkö

https://leijis.palstani.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa